VAE

Sport in Dubai

Sport in Dubai

Sport speelt een belangrijke rol in Dubai. Er is dan ook een flinke reeks aan toernooien van het hoogste niveau in allerlei sporten die jaarlijks terugkeren in het land. Daarnaast is Dubai ook thuishaven van maar liefst vijf voetbalteams uit de UAE Pro-League van de Verenigde Arabische Emiraten. Voetbal is dan ook één van de belangrijkste sporten in het land. Daarnaast is ook cricket een belangrijke sport. Dit is te danken aan de grote hoeveelheid inwoners van Pakistaanse en Indiase afkomst die in het land wonen. Andere toernooien richten zich meer op grote sporten met een internationaal publiek.

Tennistoernooien

Dubai is het land waar Roger Federer woont. De grootste tennisser aller tijden komt er dan ook ieder jaar spelen op het proftoernooi van het land. Dit toernooi draagt de naam Dubai Tennis Championships. Het toernooi bestaat al sinds 1993. Destijds was het toernooi ingedeeld in het zogenaamde 250-niveau. Sinds 2001 behoort het tot het 500-niveau. Dit betekent dat betere speler het toernooi bezoeken om mee te spelen. Naast dit toernooi is Dubai ook jaarlijks gastheer van The Legends Rock Dubai. Dit is een toernooi waarvoor een aantal reeds gestopte oud-profs worden uitgenodigd. Dit toernooi is de jaarlijkse afsluiting voor het seizoen van de senioren.

Golftoernooien

Net als in de tennissport is Dubai ook tweemaal per jaar gastheer voor de beste golfspelers van de wereld. Dat doet het in de eerste plaats met het Dubai World Championship. Dit is een toernooi dat toebehoort aan de zogenaamde European Tour. Spelers die op deze tour spelen kunnen dus meedingen naar de prijzen in dit evenement. Het toernooi staat sinds 2009 op de kalender. Ook de Dubai Desert Classic, het andere grote toernooi, behoort toe aan de European Tour. Dit toernooi kent flink meer geschiedenis, het bestaat al sinds 2009. Beide toernooien worden jaarlijks georganiseerd

Rugby

Dubai kent als land ook een flinke rugby geschiedenis. Zo is het al eens een keer organisator van een wereldkampioenschap in de Sevens-vorm van de sport geweest. Ook is het ieder jaar gastheer van een stop op de wereldtour van de Sevens World Tour. Opvallend daarbij is dat het land zelf niet meedoet, ook niet samen met de andere Emiraten. Wel komen alle andere grote landen die actief zijn in deze sport jaarlijks naar het toernooi om er te strijden om toernooiwinst en punten voor de wereldranglijst. Het toernooi is de eerste in de jaarlijkse reeks en wordt in december van het voorgaande jaar gehouden.

Cricket

Een sport die misschien in Nederland niet heel groot is, maar in Dubai wel een belangrijke plaats inneemt is cricket. Daardoor is bijvoorbeeld het hoofdkantoor van de Internationale Cricket Bond verplaatst naar Dubai. Het sterke land Pakistan speelt er ook met grote regelmaat wedstrijden. Ook is op het grote sportcomplex Dubai Sport City veel ruimte voor allerlei toernooien en wedstrijden met toplanden. Zo zijn er bijvoorbeeld competitiewedstrijden uit de competities van India en Pakistan die speciaal in Dubai worden gespeeld gedurende het seizoen. Hier spelen grote internationale sterren in mee die onder contract staan bij de clubs uit deze landen.

Ook Interessant...